« Tillbaka

Beredningsutskott 4

44 Mensa utan moms!

I Finland omfattas tamponger och bindor av en mervärdesskatt på 24 procent, vilket är en av de högsta skattesatserna i hela EU. Mens är ingenting man väljer att ha och mensskydd är inte på något sätt en lyxvara. Länder som Indien, Storbritannien, Irland och Kanada har redan slopat skatten på mensskydd helt och hållet.

Genom en sänkning av skattesatsen kunde Finland reducera en av de strukturella utgifter som kvinnor och andra menstruerande tvingas betala på grund av sin kropp. En mervärdesskatt på 24 procent utgör en stor kostnad sett ur ett längre perspektiv och leder till att en person kan lägga flera tusentals euro på mensskydd under sin livstid. För en familj där det finns flera som menstruerar eller för någon med en stram ekonomi, såsom studerande, blir dessa kostnader betydande.

Oavsett inkomst ska alla ska ha råd med mensskydd utan att behöva oroa sig för vad det kostar. Därmed är det enda rättvisa att nödvändiga hälsoprodukter som mensskydd omfattas av den lägre momsen. Mens är en global jämställdhetsfråga och tabut kring mens måste försvinna. Att sänka mervärdesskatten på mensskydd skulle vara ett litet men betydande steg på vägen.


Att-sats

Därför vill Svensk Ungdom att Svenska folkpartiet ska arbeta för:

ATT mensskydd omfattas av den lägsta mervärdesskattesatsen.


Motionär

Svensk Ungdom

Christoffer Ingo Förbundsordförande

Benjamin Ellenberg Förbundssekreterare

Partifullmäktiges svar

Gemensamt svar på motionerna 44 och 45

Beslutsförslag